Київська Всеросійська фабрично-заводська, сільськогосподарська, торгово- промислова і художня виставка 1913 року.

Волею долі Київська виставка, що почалась 29 травня  1913 року, стала однією з останніх в Російській Імперії. Через рік почалась перша світова війна, яка «відклала» всеросійські огляди на невизначений час, а потім і події 1917 року, які поховали їх остаточно. Тим часом, учасники останній передвоєнний рік сприймали зовсім по-іншому – як перед день стрімкого злету російської промисловості і торгівлі, укріплення позицій країни на світовому ринку. невипадково головною метою виставки в Києві було оголошено сприяння оновленню економічного життя Росії. Загальна площа території виставки була  26 акрів. До початку подій тут були розміщені 132 виставкові павільйони та 62 павільйони побудовані  для різних цілей. Участь у виставці взяли участь представники з Санкт-Петербурга та Москви, Харкова та Одеса, Єкатеринбург, Баку, Ревеля і Риги, Варшава та Лодзі,  участь  в виставці взяло й багато іноземців — британці, німці, французи, шведи, американці. 15 жовтня 1913 році виставка була закрита. Зрештою, тільки кількість окремих відвідуванням становила  більше мільйона відвідувачів, не рахуючи 172 тисяч учасників організованих екскурсії.(1)

Листівка Київської виставки

Не оминув цю видатну подію й тодішній володар Тростянецьких земель Ю.Л.Кеніг. Зокрема Кеніги брали участь у всіх виставках на теренах тодішньої Російської імперії і навіть за кордоном. На всіх виставках отримували нагороди вищого гартунку. На Київській виставці павільйон Кеніга був представлений як завжди в повному обсязі виробленої продукції в Тростянцькій та Гутянській економія підприємства «Л.Є.Кениг-наследники» та лісному господарству цих маетків.

Павільйони виставки

На всеросійську сільськогосподарську виставку в Київ Ю.Л.Кеніг прислав експонати лісного господарства з оббох маєтків Тростянецького і Гутянського, і розставив їх залежно від характеру як.всередині так і зовні павільйону. Тут були саженці хвойних порід, якими засаджувались ви рублені площі листяного ліса, також були знаряддя та інструменти які використовують при лісокультурних роботах та при розробці ліса. Чільне місце серед експонатів Кеніга займали обрубки(колоди) різних порід дерева з Тростянецьких лісів, смаком розташовані на полчназ серед саженців. На проти входу в павільйон лежалт дубові клепки ы обіддя. А на видному місці стояли дубові й ясенові дошки які дивували відвідувачів виставки своєю шириною.

Павільйон фірми Кеніг-Нащадки

Збереглось фото того часу експонату дубової колоди яку підготовили на виставку в Київ. Дуб був вирощений в Тростянецькому  лісничестві на  дачі Красне. На фото дуб знаходиться на промисловій площадці Тростянцького лісопильного заводу перед відправкой на Київську виставку 1913 року, біля якого стоять директор Тростянецького лісопильного заводу Єккман та торговий представник з міста Тверь П.І.Новіков. Такі експонати виростила Тростянецька земля.

фото дубової колоди для Київської виставки з Тростянецького лісничества

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.